START  |  MENY  |  OM SUSHI  |  KONTAKT HUDIKSVALL
Sushi är en japansk maträtt bestående av vinägerkryddat rundkornigt ris, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis tigerräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki. Annat man kan ha i sin sushirulle är olika sorters kött och kyckling.

En vanlig missuppfattning är att sushi betyder rå fisk. Så är det inte; det har med ris att göra. Om man vill ha rå fisk på en japansk restaurang så är det sashimi man ska beställa. Dock går det bra att göra sushi med sashimi, så om man beställer till exempel en 7-bitars sushimeny är det mycket troligt att man får några bitar sashimi.

Historia
De två kanjitecknen syftade i Kina för runt tvåtusen år sedan på fisksås respektive fisk som lagts in med ris och salt, men med tiden kom distinktionen att försvinna och tecknen användes båda två för att beteckna fisk som lagts in med ris och salt i konserverande syfte.
Riset petades sedan bort innan man åt fisken. En lättare saltning och kortare inläggningstid gjorde senare att även riset kunde ätas men inlagd fisk kom i stort sett att försvinna från det kinesiska köket under Mingdynastin.

Att äta sushi blev vanligt i Japan under slutet av Edoperioden (1800-talet) men sushi med inlagd eller tillagad fisk var fortfarande vanligare än idag. Under Edoperioden åt man främst oshizushi. I Sverige introducerades sushi av japanska restauratörer decennierna efter andra världskrigets slut, men det var först under 1990-talet, då en stor mängd mindre sushibarer etablerades, som sushi började bli vanligt. En av de som då ansågs som pionjärer var Izakaya Koi i Malmö som öppnade 1993 av Toni och Ronnie Petersson. Idag (2008) kan man köpa färdiglagad sushi i många vanliga livsmedelsbutiker och konkurrensen har gjort att priset för sushi blivit lägre i och med det stora antalet öppnade sushibarer.
.

källa: wikipedia.se
 
ALL RIGHTS RESERVED © 2005 - 2008 seastreetsushibar.se by MODE Productions DESIGN